evlen, doğur, öl

Merhaba

Aktif bir şekilde Facebook kullanıyor musun? Evet mi? O halde evli ve çocuklusun. Yazı senin için burada bitti.

Farkında mısınız? Facebook çocuk bahçesine döndü. 

Ben aktif bir Facebook kullanıcısı değilim. Cep telefonuma doğum günü bildirimi geldiyse, ayıp olmasın, yarın öbür gün işim düşer diye girip tebrik yazarım. Yeni ve zayıf çıktığım bir fotoğrafım olursa profil fotoğrafımı güncellemek için girerim. Bir ortam canıma kastedecek kadar sıkıcıysa ve benim bir B planım yoksa, ekranı kaydırmak için girerim. Çünkü Facebook'un miadı doldu. Hevesimizi aldık.



Bu kısa girişlerimde, iki üç yıl önce, düğün davetlerinin yapıldığını gördüm. "Canım seni arayacak ya da davetiye gönderecek kadar yakın görmüyoruz. Ancak bilmelisin ki evleniyorum. Belki dalgınlığına gelir ve bana bir çeyrek takarsın?"

Bir yeni etkinliğiniz var!
-Yine neyin festivali yapılıyor?
Ayşe ve Ali evleniyooor!

Davetiyenin özensizce çekilmiş bir fotoğrafı başa tutturulmuş. Davetiyenin üzerinde yazılı olan bilgiler sanki oradan okuyamazmışız gibi bir de altına post olarak girilmiş. Davet listesine belki bin kişi eklenmiş ancak yalnızca kırk elli kişi "gidiyorum"u işaretlemiş.

Ne bu şimdi? "Belki geçerken uğrar en kötü bir elli lira takar" diye yaptığın iş mi senin? 

Evlenmeyi hayatlarında başarı olarak gören bu ucuz arkadaşlarımız, doğurdular. Hem de evliliklerinin ilk yıllarında. Henüz kendi hayatları hakkında söz sahibi değilken, cana can kattılar. 

Bunalıma girdiler, tebrik için eve gelen misafirlerin ellerine tutuşturdular bebeklerini. Memeleri acıyor diye emzirmediler. Önce bebekleri ağlıyor diye bağırdılar! Sonra pişman olup bağırlarına bastılar. 

Kucağında bebeğiyle dünyayı yerinden oynatabilecek bu kadın. Et kafalı kocasıyla beraber, kilo almaya başladı, televizyon ekranının karşısında hipnotize oldu.

Çocuğun babyshowerı(!) ile içine tohumları atılan bu fotoğraf paylaşma tutkusu, çocuğun ilk doğum günüyle artık önlenemez bir hal aldı. Bebeğine nazar değmesin diye yüzüne kocaman bir emoji koydup yayınladı pozlarını. Binlerce fotoğraf yükledi. İstediği kadar like alamayınca, bebeğinin yüzüne emoji koymayı bıraktı.

Sen kadınsın evet doğurganlık harika, bebek sahibi olman harika. Ama böyle değil.

Sen yalnızca evinin, bebeğinin mükemmel hallerinin fotoğraflarını çekip onlara övgü bekleyecek kadar aciz olamazsın. Hayatın bu fotoğrafları elde edebilmek uğurunda tükenmemeli. Kahveyi içmek için pişirmeli, bebeğinle gerçekten eğlendiğin için o oyuncakları etrafa saçmalısın. 

Neden bu acizlik. 

Bir de çocuğunu aşkım diye sevenler var ki gerçekten sağlıklı değil.

Yapma Kadın.

Umarım kimse bebeğinden slime yapmaya çalışmaz.


Yorumlar

Popüler Yayınlar